WINA Z TEJO NA ENOEXPO 2017


Przez trzy dni tegorocznej edycji Targów ENOEXPO (15-17 listopada) przy stoisku E45 będzie można degustować wina pochodzące z najlepszych winnic z portugalskiego regionu Tejo. Nie zabraknie też dodatkowych wydarzeń. 16 listopada odbędzie się specjalna degustacja komentowana, a po niej – warsztaty z winnych aromatów. Obydwa spotkania poprowadzi Andrzej Strzelczyk.

Targi ENOEXPO 2017 będą okazją do spróbowania zarówno tych win z regionu Tejo, które są już dostępne w Polsce, jak i poznania etykiet, które dopiero szukają dystrybucji. Oprócz trzydniowej degustacji prowadzonej przez sommeliera, przy stoisku będzie można dowiedzieć się więcej o samym regionie Tejo, a także przeprowadzić wstępne rozmowy biznesowe.

Portugalskie blendy

Drugiego dnia targów, 16 listopada w godz. 12:00-13:00, w ramach towarzyszącej Targom ENOEXPO Akademii HORECA, odbędzie się degustacja komentowana „Endemiczne i międzynarodowe szczepy winogron”. Poprowadzi ją Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów i certyfikowany wykładowca WSET. Podczas spotkania uczestnicy będą mieli okazję poznać te wina z regionu Tejo, które są uznawane za najbardziej interesujące przykłady mieszanek rodzimych, portugalskich odmian z popularnymi szczepami międzynarodowymi.

Magia winnego aromatu

Tego samego dnia o godz. 14:00 przy stoisku Win z Tejo (E45), Andrzej Strzelczyk udzieli także kilku praktycznych wskazówek, które pozwolą każdemu miłośnikowi wina lepiej rozpoznawać najbardziej charakterystyczne winne aromaty. To spotkanie dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoje zdolności sensoryczne. Po takich warsztatach próbowanie nowych win będzie jeszcze bardziej wartościowe i przyjemne.