WINA NATURALNE W SERII NINFA


Winnica João M. Barbosa Vinhos w regionie Tejo uzyskała certyfikat potwierdzający, że wina z serii Ninfa są winami naturalnymi i powstają z winogron uprawianych w sposób ekologiczny.

Wina z serii „Ninfa” są produkowane bez dodatku wyselekcjonowanych drożdży, kwasu winowego czy innych składników odżywczych i tylko przy niewielkim udziale „siarczynów” (SO2). Przyznany niedawno przez CODIMACO certyfikat poświadcza także, że powstają z ekologicznie uprawianych winogron.

Uzyskana przez winnicę João M. Barbosa Vinhos certyfikacja to skutek długofalowych zmian ekologicznych, które producent rozpoczął w 2016 r. Objęły one zarówno sposób uprawy winorośli, jak i proces produkcji wina.

W Polsce wina z serii „Ninfa” są dostępne w ofercie Kondrat Wina Wybrane.

Niewielki interwencjonizm od początku przemawiał za winami od João Barbosy, z którym współpracujemy już ponad 4 lata. Seria NINFA to wina autentyczne – w najlepszym tego słowa znaczeniu. Dokładając do tego oszczędną i ekologiczną uprawę, świetne terroir, zyskujemy na pewno dodatkowe korzyści – zauważa Tomasz Macewicz z Kondrat Wina Wybrane.

Wina z serii Ninfa od João M. Barbosa Vinhos. Zdjęcie: Kondrat Wina Wybrane.

***

Portugalska firma CODIMACO zajmuje się certyfikacją produktów rolno-spożywczych. Wystawiane przez nią dokumenty zapewniają zgodność z krajowymi i międzynarodowymi regulacjami prawnymi. CODIMACO współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Rybołówstwa w Portugalii oraz posiada akredytację Portugalskiego Instytutu Akredydacji IPAC jako organ certyfikacji wyrobów.