WIĘCEJ TEJO W POLSCE! [INFOGRAFIKA]
Od kilku lat produkcja win w regionie Tejo i ich sprzedaż regularnie rosną. Także w Polsce producenci z tego regionu Portugalii zyskują na popularności. Tylko w ciągu ostatniego roku kolejnych 4 producentów wprowadziło swoje wina na polski rynek. Obecnie do naszego kraju trafia już ponad 400 tys. litrów wina z Tejo. Tym samym Polska stała się drugim najważniejszym rynkiem dla producentów z tego regionu Portugalii. Liderem od wielu lat jest Brazylia, gdzie roczny eksport sięga niemal miliona litrów.
Komisja przyznająca certyfikaty jakości winom z Tejo od kilku lat regularnie realizuje projekt promocji regionu w Polsce i wspiera dystrybutorów w procesie sprzedaży.
Oprócz licznych degustacji branżowych i eventów promocyjnych w naszym kraju, każdego roku organizowane są także wyjazdy studyjne do winnic w Tejo, które skutkują nowymi kontraktami z najlepszymi importerami win w Polsce.
Wpływ Tejo
Atrakcyjność win z Tejo wynika z ich wysokiej jakości oraz cen dobrze dopasowanych do sytuacji na rynku. Stabilne warunki upraw winorośli w centralnej Portugalii zapewnia rzeka Tag (z port. Tejo), dzięki której nawet w bardzo ciepłym i suchym okresie letnim pola winorośli mogą być odpowiednio nawadniane. Niewiele jest takich miejsc nie tylko w Portugalii, ale też na Półwyspie Iberyjskim, gdzie tak duże nasłonecznienie idzie w parze z dostępem do wody. Dzięki temu suche lato nie ma wpływu na ceny win. Taką stabilizację doceniają przede wszystkim importerzy.
Zapytaliśmy przedstawicieli firm zajmujących się sprzedażą win z Tejo w Polsce o ich opinię na temat trunków z tej części Portugalii:
Wina z Tejo szybko zaskarbiły sobie przychylność naszych klientów i wpisały się w żelazny repertuar Win Wybranych. Ich sprzedaż systematycznie rośnie, dlatego na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe wina we wszystkich kategoriach cenowych. Również wina premium znalazły swoich wiernych odbiorców. Tejo to region, który przychodzi do głowy jako jeden z pierwszych w kontekście najlepszego stosunku ceny do jakości – Tomasz Macewicz, Manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.
Wina z portugalskiego regionu Tejo cieszą się coraz to większym zainteresowaniem wśródrestauratorów i hotelarzy na polskim rynku. Gastronomia coraz śmielej wybiera butelki win z Tejo do swoich kart ze względu na bogactwo aromatów i smaków, oryginalne endemiczne odmiany winogron, a także wysoki stosunek jakości do ceny – Robert Cybulski, Sales Director, Wineonline.