Tradycje winiarskie

 

 

„Taniec w winie”

Jedną z najstarszych tradycji winiarskich w regionie Tejo jest „taniec w winie”, czyli ugniatanie winogron stopami, co jest do dziś praktykowane w wielu winiarniach. Ten sposób przetwarzania winogron pozwala uniknąć zmiażdżenia pestek i ułatwia oddzielenie od nich miąższu owoców. W przypadku ugniatania mechanicznego istnieje ryzyko, że zmiażdżone pestki zakłócą smak win, nadając im niepożądanego, gorzkiego posmaku.

 

 

 

Wykorzystywanie korków z lokalnych lasów

Podczas butelkowania wina z Tejo są uszczelniane przy użyciu rodzimego, naturalnego i bardzo wytrzymałego korka, który pochodzi z pobliskich lasów.

Winiarze z całej Europy używają korków do zamykania wina już od XVII wieku. Drzewa korkowe bardzo dobrze dojrzewają w suchym i gorącym klimacie Portugalii.

Z tutejszych lasów korkowych pochodzi niemal połowa produkowanych na świecie korków.

W samym regionie Tejo znajduje się ponad 30 000 akrów lasów korkowych.