O regionie
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii, niedaleko stolicy kraju – Lizbony. Posiada bogate dziedzictwo kulturowe i słynie z historycznych skarbów. Można tu znaleźć rzymskie ruiny, gotyckie zamki, manuelińskie klasztory i średniowieczne wioski na szczytach wzgórz. Tejo znane jest ze swych winnic, gajów oliwnych, lasów korkowych, bydła rasy Mertolengo oraz słynnych koni luzytańskich.
To jeden z najstarszych regionów w Portugalii z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Winnice zdobią brzegi rzeki Tag (po portugalsku Tejo) od czasów rzymskich, a wpływ wielowiekowej tradycji uprawy winogron jest wciąż widoczny w architektonicznych reliktach, które są nieodzowną częścią krajobrazu całego regionu.
Region Tejo, poprzednio znany jako Ribatejo, swoją nazwę zawdzięcza rzece, która przez wieki kształtowała krajobraz, klimat oraz ekonomię tego obszaru. Terroir w Tejo ma wyrazisty charakter. To sprawia, że równiny oraz tereny wokół rzeki są idealnym miejscem do uprawy rodzimych, portugalskich winogron.
Krajobraz
Ribatejo (historyczna nazwa krainy geograficznej) jest najbardziej centralną prowincją w Portugalii. Nie posiada morskiej linii brzegowej, ani nie graniczy z Hiszpanią. Obszar ten przecina rzeka Tag, a na północy otoczony jest pasmem górskim. W tym regionie znajdują się bogate grunty rolne i liczne hodowle zwierząt, w tym także bydła przeznaczonego na słynne, portugalskie walki byków. Region Tejo jest drugim co do wielkości obszarem pod względem powierzchni lasów korkowych (124 682 ha, co stanowi 18% wszystkich lasów korkowych w Portugalii).
Klimat
Klimat w regionie jest umiarkowany ze średnią temperaturą oscylującą pomiędzy 15,5 °C a 16,5°C. Liczba godzin słonecznych w ciągu roku wynosi w przybliżeniu 2800. Średnia ilość opadów to ok. 750 mm – w północnej części regionu jest trochę wyższa (zwłaszcza w regionie Tomar), z kolei na południu (w okolicach Coruche) – nieco niższa.