Historia i kultura

 

1170

Historia produkcji wina w Tejo sięga 1170 roku, czyli okresu przed założeniem Królestwa Portugalii. W średniowieczu koncesje lądowe zobowiązywały powierników do uprawy na swoich gruntach zarówno drzew oliwnych, jak i winorośli.

 

1400

Podczas wieku odkryć geograficznych (XV wiek) książę Henryk Żeglarz nakazał portugalskim odkrywcom podróżować szlakiem handlowym z Europy przez Afrykę na Bliski Wschód. Statki odpływały z portu w Tejo i przez ujście rzeki w Lizbonie wpływały na morze. Portugalskie wino i inne produkty służyły marynarzom za prowiant w trakcie dalekich podróży. Książę Henryk był również wielkim mistrzem Zakonu Rycerzy Chrystusa, który miał swoją posiadłość w mieście Tomar, zlokalizowanym u podnóża gór Serra d’ Aire w najbardziej wysuniętym na północ brzegu regionu Tejo.

 

 

 1600

Do 1600 roku dystrykt Santarém rozwijał swoje znaczenie gospodarcze i stał się głównym dostawcą produktów spożywczych, które na statkach kursujących po rzece Tag trafiały do Lizbony.

 

 

 

 

1836

Rodzina królewska była obecna w Tejo od wieków i wielu dostawców dóbr, którzy transportowali produkty na statkach przez rzekę Tag, zarządzało majątkami należącymi do monarchii. Rozległa posiadłość Companhia das Lezirías została założona w 1836 roku przez Królestwo Portugalii, którym rządził wówczas Ferdynand II. Ten państwowy teren zajmowały pola uprawne, rezerwaty dla ptaków, lasy korkowe i winnice.