DIRCEU VIANNA JUNIOR W POLSCE
„Dla mnie wino jest częścią stylu życia i kultury” – mówi Dirceu Vianna Junior MW w specjalnym wywiadzie tuż przed pierwszą wizytą w Polsce. 8 i 9 listopada poprowadzi spotkania Masterclass o regionie Tejo na targach ENOEXPO® 2023 w Krakowie.
To Twoja pierwsza wizyta w Polsce, jednak łączą Cię z naszym krajem ciekawe więzi. Jakie?
Urodziłem się w Brazylii, mieszkam od wielu lat w Londynie, ale od zawsze chciałem odwiedzić Polskę, ponieważ część moich przodków ze strony ojca pochodziła z tego kraju. Ponadto darzę wielkim podziwem zmarłego papieża Jana Pawła II i jest to dla mnie niezwykle ważne, by odwiedzić miejsca, w których kiedyś żył i działał. Cieszę się również, że spotkam nowych ludzi, a także poznam lepiej polską kulturę i gastronomię.
Dużo podróżujesz. Czy jest na świecie wino, które naprawdę Cię zaskoczyło?
Rzeczywiście, podróżuję regularnie i często. Bardzo lubię odkrywać nowe miejsca. Zawsze jest to możliwość zdobycia doświadczenia, nauki i rozwoju osobistego. W świecie wina nie można sztywno trzymać się schematów. Wiem to, bo często mnie coś zaskakuje. Ostatnio byłem zachwycony jakością kilku win wyprodukowanych w Teksasie i oczarowany pięknem chorwackich winnic. Jestem też pod wrażeniem poprawy jakości win portugalskich, m.in. tych pochodzących z Tejo. Podczas mojej ostatniej wizyty w regionie poznałem wina od niewielkiego producenta, który odkrył i przywrócił do życia bardzo starą, opuszczoną winnicę. Wina stamtąd były naprawdę wyjątkowe.
Co Twoim zdaniem sprawia, że wino jest produktem magicznym, o którym warto rozmawiać i opisywać jego smak?
Opisywanie aromatów i smaków wina to dla mnie przede wszystkim ogromna przyjemność. Oprócz tego, pomaga też ćwiczyć pamięć i ułatwia angażowanie się w rozmowę. Moim zdaniem to, co czyni wino wyjątkowym, to jego zdolność do wykraczania poza fakt, że jest to tylko napój. Dla mnie wino jest częścią stylu życia i kultury. Kiedy mówimy o winie, mamy na myśli nie tylko uprawę winorośli i winiarstwo jako naukę, ale także jako sztukę. Patrząc z tej perspektywy, kultura winiarska ma silny związek z historią, geografią, filozofią itd. Co więcej, wino traktowane z atencją i odpowiednim umiarem jest zdrowe, a także pomaga promować interakcje międzyludzkie i przyjaźń. Dobre wino jest też doskonałym tematem do rozmowy i zbliża do siebie ludzi.
Pracujesz z winami z Tejo dość długo. Jak ogólnie opisałbyś wina z tego regionu? Czy różnią się one od innych win portugalskich?
Zajmuję się winami od ponad trzydziestu lat, a winami portugalskimi interesuję się od czasu, gdy w 2008 roku uzyskałem tytuł Master of Wine. W przeszłości skupiałem się na bardziej znanych apelacjach i właściwie odkryłem Tejo dopiero na przestrzeni ostatnich 3 lat. Od tego czasu miałem okazję regularnie odwiedzać ten region i jestem mile zaskoczony jakością win, jaką region oferuje konsumentom, i relacją ceny do jakości. Wina z Tejo charakteryzują się niezwykłym bogactwem owoców, co wynika z dużego nasłonecznienia w regionie, a do tego postrzegam je jako bardzo eleganckie i emanujące świeżością – szczególnie w młodszych rocznikach. Podczas swoich prezentacji o Tejo wyjaśniam to nieco głębiej.
Czy sądzisz, że Portugalia może łatwo konkurować z winami od innych producentów wina ze starego świata?
Absolutnie może. Mam do dyspozycji ogromny wybór win i mam to szczęście, że mogę degustować wina z całego świata. Ostatnio jednak próbuję więcej win portugalskich niż czegokolwiek innego. Głównym powodem jest jakość, spójność i bardzo dobra relacja cena-jakość, jaką oferują wina portugalskie w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem. Tejo oferuje wyjątkową wartość ze względu na fakt, że wciąż znajduje się w procesie zdobywania międzynarodowego uznania, na które zdecydowanie zasługuje.
Dirceu Vianna Junior – pochodzący z Brazylii Master of Wine (MW), od 1989 r. aktywny zawodowo w Londynie. Założyciel Vianna Wine Resources (www.viannawine.com). W swoim dorobku ma ukończenie programu „Master Napa Valley” w Stanach Zjednoczonych, uzyskanie Diplome d’Honneur w l’Ecole D’Alsace, członkostwo w Akademii Szampana oraz zdobycie nagrody „Golden Magnum Award”. Wraz z uzyskaniem tytułu Master of Wine (2008 r). otrzymał też wyjątkowe wyróżnienie w kategorii “Business of Wine”. Autor książek i licznych publikacji w winiarskiej prasie branżowej, m.in. „Decanter Magazine” w UK, „Drinks Business” w UK, „Adega” w Brazylii oraz „Grandes Escolhas” w Portugalii. Jest również sędzią międzynarodowych konkursów winiarskich, konsultantem handlowym i edukatorem. Regularnie podróżuje po świecie, poznając kolejne winnice i dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem. Polskę odwiedzi na zaproszenie Komisji Winiarskiej Regionu Tejo.