TEJO NA PROWEIN 2023
Podczas ProWein 2023 w Düsseldorfie producenci z regionu Tejo zaprezentowali nowe roczniki najciekawszych win ze swojej oferty. Przez trzy dni targów wzięli też udział w licznych spotkaniach biznesowych, które zaowocują w najbliżej przyszłości.
W tym roku na stoisku regionu Tejo w hali 12 swoją ofertę zaprezentowało ponad 20 producentów z tej części Portugalii. Odwiedzający mieli okazję zdegustować wina z różnych kategorii – blendy, wina monoszczepowe, wina wzmacniane i musujące, które produkowane są z najlepszych portugalskich oraz międzynarodowych odmian winogron.
Komisja Winiarska Regionu Tejo (CVR Tejo) przygotowała na tegoroczną edycję targów ProWein wyjątkowe seminarium, inaugurujące wspólny projekt winiarzy z tej apelacji. Jego punktem centralnym jest jeden z najważniejszych białych szczepów winogron w Portugalii – Fernão Pires. Prezentację „Campo do Tejo – the new category of Tejo” w strefie seminaryjnej Wines of Portugal poprowadził Dirceu Vianna Junior (Master of Wine). Szczegóły projektu „Campo do Tejo” będą przedstawione niebawem także w Polsce.
Przy stoisku Tejo m.in. o winach ze szczepu Fernão Pires opowiadał Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów. Był on również przewodnikiem po nowych rocznikach win dla przedstawicieli polskiej branży winiarskiej.