PRZEPISY



GRILLOWANA RYBA W ZIOŁACH


Wymieszaj 1 łyżkę tymianku, 2 liście laurowe, 2 szczypty czarnego pieprzu, sól i oliwę z oliwek do smaku. Taką mieszanką wysmaruj ryby z obu stron i pozostaw do marynowania na 2h w lodówce. Następnie – w zależności od wielkości ryby grilluj kilka lub kilkanaście minut na złoty kolor i przed podaniem posmaruj rybę delikatnym masłem czosnkowym i skrop cytryną. Serwuj z białym winem, które jest lekko beczkowane i ma dobrą kwasowość.


WINO DO POTRAWY:


VARANDAS GRANDE ESCOLHA 2018 (ADEGA DE ALMEIRIM)

Wino o słomkowej barwie, aromatach żółtych owoców i lekkim dymnych akcentach. Bogata paleta smaków i dobra kwasowość zapewniają bardzo przyjemnie doznania. Wino powstało ze szczepów: Chardonnay i Arinto, z jednej parceli, położonej na wrzosowiskach, ubogich piaszczystych glebach regionu Tejo.




PÃO DE DEUS – SŁODKIE BUŁECZKI Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Przepis pochodzi z książki: Bartek Kieżun – „Portugalia do zjedzenia”


Przygotowujemy zaczyn z 100 g mąki, 50 ml ciepłego mleka, 7 g suchych drożdży, łyżki cukru i szczypty soli. Powstałą kulkę z ciasta posypujemy mąką i wkładamy do miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut.

Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta (500 g mąki pszennej, 70 g cukru, 80 g masła). Dolewamy powoli mleko (200 ml), by powstawało ciasto. Dodajemy zaczyn i zagniatamy je ok. 15 minut, aby się stało sprężyste i błyszczące. I znów powstałą kulkę posypujemy mąką i wkładamy do miski, którą owijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 35 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 kulek. Formujemy z nich bułeczki, układamy na blasze, przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40 minut. Łączymy masło, jajko o wiórki kokosowe (90 g). Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem, na wierzchu układając nieco kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 15 minut.


WINO DO POTRAWY:


ABAFADO 5 YEARS (QUINTA DA ALORNA)

Abafado jest winem wzmacnianym wyprodukowanym w 100% z odmiany Fernão Pires. Na początkowym etapie produkcji dodaje się Aguardente (neutralny destylat winogronowy), który zatrzymuje fermentację. Następnie wino dojrzewa przez 5 lat w dębowych beczkach. Posiada bursztynową barwę i ujmujący, słodki aromat miodu, suszonych fig, karmelu i prażonych migdałów. W smaku przyjemne z dominacją prażonych orzechów i suszonych owoców, o dobrej równowadze pomiędzy słodyczą, kwasowością a podwyższoną zawartością alkoholu.

Wino dostępne w M&P Alkohole Wina Cygara: Kup teraz