„CAPELA DA ATELA” – PIERWSZE AGUARDENTE Z CERTYFIKATEM DOC TEJO
W grudniu odbyła się oficjalna prezentacja pierwszego aguardente ze znakiem jakości i certyfikatem pochodzenia DOC przyznanym przez Komisję Winiarską Regionu Tejo (CVR Tejo). Wysokoprocentowy, wytwarzany metodą koniakową trunek „Capela da Atela” jest produkowany w winnicy Quinta da Atela i zalicza się go do kategorii 20-letnich lub „Extra Old” (oznakowanie „XO”).
Aguardente „Capela da Atela” powstało w 87% z lokalnego białego szczepu Fernão Pires z dodatkiem innych odmian – Boal de Alicante, Tamarez i Tália. Po fermentacji alkoholowej trunek był destylowany, a następnie redestylowany w specjalnych naczyniach Charentais, metodą tradycyjnie stosowaną w regionie Cognac we Francji. „Capela da Atela” leżakowała przez około 20 lat w nowych beczkach francuskich „Limousin” i dębowych beczkach portugalskich o pojemności 225 litrów.
To szczególne aguardente – ze względu na wiek, wyjątkową czystość i niebanalny smak. Jak mówią właściciele winnicy Quinta da Atela, warto docenić jej głęboki, bursztynowy kolor, a także aromaty delikatnych przypraw i suszonych owoców. Cieszymy się, że tak jakościowe trunki powstają w regionie Tejo – powiedział Luís de Castro, prezydent Komisji CVR Tejo.
„Capela da Atela Aguardente Vínica XO 20 Anos” sprzedawana jest w butelkach o pojemności 700 ml w eleganckich, ciekawie zdobionych opakowaniach. Cena detaliczna wynosi ok. 200 euro.