WINA Z TEJO WYSOKO W RANKINGU ROBERTA PARKERA
Aż 12 win z portugalskiego regionu Tejo zdobyło przynajmniej 89 punktów w najnowszym rankingu Roberta Parkera. Najwyżej ocenione zostało Conde Vimioso Reserva 2015 r. z winnicy Falua – uzyskało aż 93 pkt.
Mark Squires, krytyk winiarski magazynu „The Wine Advocate” specjalizujący się w winach portugalskich, docenił przede wszystkim czerwone wina z regionu Tejo. Drugi najlepszy wynik (92 pkt) uzyskało Vale de Lobos Syrah 2015 od Quinta da Ribeirinha, a 91 pkt – Dona Isabel Juliana 2015 od producenta Quinta da Lagoalva. Z białych win najwyższą notę (89 punktów) zdobyło Vale de Lobos Grande Escolha 2017 również z winnicy Quinta da Ribeirinha.
Coraz większe uznanie specjalistów i krytyków dla win z Tejo potwierdza, że inwestycje w nowoczesne techniki upraw winorośli i jakościowe metody produkcji przyniosły spodziewane efekty. Mamy w regionie wielu wybitnych producentów, którzy potrafią w pełni wykorzystać ten potencjał i zbliżają się do perfekcji. Ten pozytywny trend będzie się utrzymywał – powiedział Luis de Castro, prezydent Komisji Winiarskiej Regionu Tejo (CVR do Tejo).
Lista ocenionych win z Tejo, które zdobyły 89 i więcej punktów:
- Conde Vimioso Reserva, czerwone, 2015 (Falua) – 93 punkty
- Vale de Lobos Syrah, czerwone, 2015 (Quinta da Ribeirinha) – 92 punkty
- Dona Isabel Juliana, czerwone, 2015 (Quinta da Lagoalva) – 91 punkty
- Mythos, czerwone, 2017 (Casal da Coelheira) – 90 punktów
- Casa Cadaval Reserva, czerwone, 2015 (Casa Cadaval) – 90 punktów
- Quinta da Badula Reserva, czerwone, 2015 (Quinta da Badula) – 90 punktów
- Quinta da Lagoalva Grande Escolha Alfrocheiro, czerwone, 2016 (Quinta da Lagoalva) – 89 punktów
- Terra Silvestre Reserva, czerwone, 2017 (Agro-Batoréu) – 89 punktów
- Vale de Lobos Grande Escolha, białe, 2017 (Quinta da Ribeirinha) – 89 punktów
- Bridão Alicante Bouschet Colheita Selecionada, czerwone, 2016 (Adega do Cartaxo) – 89 punktów
- Quinta da Escusa Reserva, czerwone, 2016 (Romani Vini) – 89 punktów
- Falua Unoaked Reserva, czerwone, 2015 (Falua) – 89 punktów
Ranking Parkera
W skali Roberta Parkera wartość wyjściowa dla każdego wina to 50 punktów. Dodatkowe punkty mogą być uzyskane za: kolor i wygląd – max. 5 pkt, aromat i bukiet – max. 15 pkt, smak i posmak – max. 20 pkt, jakość wina i możliwość rozwinięcia jeszcze lepszych cech – max. 10 punktów. Maksymalna nota to 100 punktów.