Terroir

Terroir regionu jest silne ukształtowane przez wpływy rzeki Tag. Jest ona jednym z najważniejszych czynników powstania 3 różnych stref produkcji wina:

 

W terroir regionu Tejo znajdują się cztery rodzaje gleb:

Gleby gliniaste i wapienne – występują na bardziej nieregularnych obszarach, gdzie wzgórza przeplatają się z równinami, sięgają aż do północnej granicy regionu. Dominują tutaj winorośle oraz drzewa oliwne.

Gleby łupkowe – znajdują się na północy, na niewielkim obszarze niedaleko Tomaru.

Gleby aluwialne – występują przy granicach rzeki, a gleby piaszczyste – na południowym brzegu rzeki.

 

 

Bairro

Strefa Bairro zlokalizowana jest w północnej część rzeki Tag. To teren wyżynny, na którym występują pofałdowane wzgórza i szerokie równiny z wapieniami i glebami gliniastymi. W północnej części Bairro niektóre gleby zawierają osady łupkowe, które zachęcają winorośle do głębszego zapuszczania korzeni. Cały obszar charakteryzują łagodniejsze temperatury.

 

 

Charneca

Na południu region Tejo znajduje się strefa Charneca. To suchy, płaski teren, gdzie dominują gleby piaszczyste, które zmuszają winorośl do większego wysiłku. To prowadzi do kształtowania się bardziej kompleksowych owoców. Wysokie temperatury sprawiają, że w strefie Charneca winogrona dojrzewają szybciej, niż w pozostałych częściach Tejo.

 

 

Campo

Strefa Campo rozciąga się wzdłuż brzegów rzeki Tag. Jej bliskość sprawia, że występuje tu bardziej morski klimat, który łagodzi wysokie temperatury. Występujące na równinach gleby aluwialne są chłonne, umożliwiają odprowadzenie wody i dają bogate plony. Bliskość rzeki odzwierciedla się również w smaku win, który jest bardzo świeży i posiada wyczuwalne aromaty owocowe i wyrazistą kwasowość.